ŻYWIENIE KRÓLIKÓW

Podstawą diety królików powinna być pasza objętościowa. Dobrej jakości siano podaje się ad libitum przez cały rok.

Przy wyborze siana należy zwrócić uwagę czy nie jest zapleśniałe lub zatęchłe. Nie powinno być ciepłe (świadczy to o procesach fermentacyjnych), zanieczyszczone ziemią lub zapylone. Za najbardziej wartościowe uważa się siano zawierające trawy takie jak tymotka, kostrzewa, kupkówka. W okresie wegetacyjnym, w dużym zakresie można je zastąpić świeżą zielonką łąkową.

Ważnym składnikiem paszy są także warzywa i owoce, podawane zarówno świeże jak i suszone.  Powinny być podawane świeże i umyte.

ŻYWIENIE KRÓLIKÓW

WYKAZ ROŚLIN POLECANYCH W ŻYWIENIU KRÓLIKÓW

Warzywa: bakłażan( rzadko), brokuły, brukiew, brukselka buraki, kalafior( rzadko), cukinia, cykoria, dynia, endywia,  groszek zielony, kabaczek, jarmuż, kalarepa, kapusta( rzadko), karczoch, kukurydza( rzadko), marchew, koper, ogórek, papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona, pietruszka, pomidor, roszponka( rzadko), rzeżucha( rzadko), szpinak, topinambur, sałata rzymska, sałata lodowa ( rzadko), sałata głowiasta( rzadko), seler ( nac, korzeń)

Zioła: mniszek lekarski, babka lancetowata i zwyczajna, tasznik pospolity, krwawnik, pokrzywa, jeżówka, zielony owies, ostropest, lucerna, mięta, bazylia, melisa, rumianek, chmiel, dziurawiec, macierzanka, tymianek, koniczyny

Kwiaty: nagietek, hibiskus, słonecznik, róża, malwa, stokrotki,

Liście drzew i krzewów: brzoza, malina, jeżyna, dzika róża, truskawka, leszczyna, porzeczka, lipa, żurawina i inne drzewa owocowe

Owoce**: jabłko, gruszka, śliwki, truskawki, poziomki, czereśnia, wiśnia, malina, jeżyna, porzeczki, agrest, jagoda, borówka, Żurawina, mirabelka, morela, brzoskwinia, nektarynka, arbuz, melon, banan, ananas, mango, kiwi oraz cytrusy: pomarańcza, mandarynka, grapefruit

** owoce pestkowe podajemy koniecznie BEZ pestek!

ŻYWIENIE KRÓLIKÓW

Kluczem do sukcesu w żywieniu królików jest duża różnorodność podawanego pokarmu. Warto jednak pamiętać by każdy składnik diety wprowadzać stopniowo – początkowo w niewielkich ilościach. Jedynie u bardzo młodych świnek zaleca się w żywieniu  całkowitą rezygnację ze świeżej paszy i stopniowe wprowadzanie zielonek wraz z wiekiem. W przypadku wystąpienia biegunki należy w zupełności zrezygnować z pasz soczystych aż do poprawy stanu zdrowia zwierzęcia.

Jako pokarm treściwy podaje się komercyjne granulaty lub mieszanki ziaren. Dobry pokarm treściwy powinien charakteryzować się wysoką zawartością włókna (minimum 14%), niską zawartością tłuszczu (3-4%) oraz ok. 15% białka.

Króliki, podobnie jak wiele innych gatunków zwierząt utrzymywanych w klatkach mają skłonność do otyłości. Szczególnie w środowisku ubogim w bodźce. Aby temu zapobiec należy unikać podawania nadmiernej ilości karm treściwych, wysokokalorycznych smakołyków – szczególnie kolb lepionych syropami cukrowymi oraz słodzonych dropsów. Należy także zachować umiar z ilością podawanych owoców.

ŻYWIENIE KRÓLIKÓW

CZEGO NIE PODAWAĆ:

Ziemniakisurowe zawierają alkaloid solaninę, nie podaje się również gotowanych ze względu na bardzo wysoką zawartość skrobi

Sałata lodowa – zwykle jest silnie zanieczyszczona chemią

Rabarbar i szczaw – zawierają bardzo dużo szczawianów, z tego względu nie należy przesadzać także z ilością botwiny

Rośliny motylkowe i kapustasilnie wzdymające

Ostre warzywa i przyprawytakie jak chrzan, cebula, czosnek, mogą podrażniać wrażliwy przewód pokarmowy, można jednak podawać niewielkie ilości pora lub szczypiorku

Słoma – ma niską wartość odżywczą, ponadto jest twarda i może prowadzić do urazów. Z tego powodu nie nadaje się także na ściółkę

Mleko i mięso - w tym wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jaja, nabiał, ryby.

Pieczywowbrew popularnej opinii nie nadaje się ono do ścierania zębów gdyż szybko mięknie w kontakcie ze śliną oraz zaburza procesy trawienia w przewodzie pokarmowym

Wapienka – są zupełnie niepotrzebne, a mogą zaburzyć gospodarkę mineralną. królik powinien ścierać zęby na sianie, ewentualnie gałązkach drzew owocowych

Wszelkie „ludzkie” pokarmy - Słodycze i produkty wysoko przetworzone, gotowane, smażone, a także wypieki i przetwory owocowe. Napoje owocowe, gazowane, kawa czy herbata. Marynaty, konserwy, kiszonki.

 

Dziękuję za informacje lekarz weterynarii siemianowice śląskie