Przy wyborze siana należy zwrócić uwagę czy nie jest zapleśniałe lub zatęchłe. Nie powinno być ciepłe (świadczy to o procesach fermentacyjnych), zanieczyszczone ziemią lub zapylone. Za najbardziej wartościowe uważa się siano zawierające trawy takie jak tymotka, kostrzewa, kupkówka. W okresie wegetacyjnym, w dużym zakresie można je zastąpić świeżą zielonką łąkową.
Ważnym składnikiem paszy są także warzywa i owoce, podawane zarówno świeże jak i suszone. Powinny być podawane świeże i umyte.
WYKAZ ROŚLIN POLECANYCH W ŻYWIENIU KRÓLIKÓW
Warzywa: bakłażan( rzadko), brokuły, brukiew, brukselka buraki, kalafior( rzadko), cukinia, cykoria, dynia, endywia, groszek zielony, kabaczek, jarmuż, kalarepa, kapusta( rzadko), karczoch, kukurydza( rzadko), marchew, koper, ogórek, papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona, pietruszka, pomidor, roszponka( rzadko), rzeżucha( rzadko), szpinak, topinambur, sałata rzymska, sałata lodowa ( rzadko), sałata głowiasta( rzadko), seler ( nac, korzeń)
Zioła: mniszek lekarski, babka lancetowata i zwyczajna, tasznik pospolity, krwawnik, pokrzywa, jeżówka, zielony owies, ostropest, lucerna, mięta, bazylia, melisa, rumianek, chmiel, dziurawiec, macierzanka, tymianek, koniczyny
Kwiaty: nagietek, hibiskus, słonecznik, róża, malwa, stokrotki,
Liście drzew i krzewów: brzoza, malina, jeżyna, dzika róża, truskawka, leszczyna, porzeczka, lipa, żurawina i inne drzewa owocowe
Owoce**: jabłko, gruszka, śliwki, truskawki, poziomki, czereśnia, wiśnia, malina, jeżyna, porzeczki, agrest, jagoda, borówka, Żurawina, mirabelka, morela, brzoskwinia, nektarynka, arbuz, melon, banan, ananas, mango, kiwi oraz cytrusy: pomarańcza, mandarynka, grapefruit
** owoce pestkowe podajemy koniecznie BEZ pestek!
Kluczem do sukcesu w żywieniu królików jest duża różnorodność podawanego pokarmu. Warto jednak pamiętać by każdy składnik diety wprowadzać stopniowo – początkowo w niewielkich ilościach. Jedynie u bardzo młodych świnek zaleca się w żywieniu całkowitą rezygnację ze świeżej paszy i stopniowe wprowadzanie zielonek wraz z wiekiem. W przypadku wystąpienia biegunki należy w zupełności zrezygnować z pasz soczystych aż do poprawy stanu zdrowia zwierzęcia.
Jako pokarm treściwy podaje się komercyjne granulaty lub mieszanki ziaren. Dobry pokarm treściwy powinien charakteryzować się wysoką zawartością włókna (minimum 14%), niską zawartością tłuszczu (3-4%) oraz ok. 15% białka.
Króliki, podobnie jak wiele innych gatunków zwierząt utrzymywanych w klatkach mają skłonność do otyłości. Szczególnie w środowisku ubogim w bodźce. Aby temu zapobiec należy unikać podawania nadmiernej ilości karm treściwych, wysokokalorycznych smakołyków – szczególnie kolb lepionych syropami cukrowymi oraz słodzonych dropsów. Należy także zachować umiar z ilością podawanych owoców.
CZEGO NIE PODAWAĆ:
Ziemniaki –surowe zawierają alkaloid solaninę, nie podaje się również gotowanych ze względu na bardzo wysoką zawartość skrobi
Sałata lodowa – zwykle jest silnie zanieczyszczona chemią
Rabarbar i szczaw – zawierają bardzo dużo szczawianów, z tego względu nie należy przesadzać także z ilością botwiny
Rośliny motylkowe i kapusta – silnie wzdymające
Ostre warzywa i przyprawy – takie jak chrzan, cebula, czosnek, mogą podrażniać wrażliwy przewód pokarmowy, można jednak podawać niewielkie ilości pora lub szczypiorku
Słoma – ma niską wartość odżywczą, ponadto jest twarda i może prowadzić do urazów. Z tego powodu nie nadaje się także na ściółkę
Mleko i mięso - w tym wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jaja, nabiał, ryby.
Pieczywo – wbrew popularnej opinii nie nadaje się ono do ścierania zębów gdyż szybko mięknie w kontakcie ze śliną oraz zaburza procesy trawienia w przewodzie pokarmowym
Wapienka – są zupełnie niepotrzebne, a mogą zaburzyć gospodarkę mineralną. królik powinien ścierać zęby na sianie, ewentualnie gałązkach drzew owocowych
Wszelkie „ludzkie” pokarmy - Słodycze i produkty wysoko przetworzone, gotowane, smażone, a także wypieki i przetwory owocowe. Napoje owocowe, gazowane, kawa czy herbata. Marynaty, konserwy, kiszonki.